29 Οκτ 2019

Ο Εθισμός και οι Αρουραίοι

Όλο και περισσότεροι γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους παίρνουν στα χέρια τους ένα κινητό τηλέφωνο και χάνονται μέσα σε αυτό. Μεταξύ μας, δεν χάνονται μόνο τα παιδιά, αλλά αυτή η κουβέντα δεν είναι της παρούσης. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει τα παιδιά να βυθίζονται σε μια συσκευή; Είναι εθισμός; Και, τελικά, τι είναι εθισμός; Τι τον προκαλεί; Πώς νικιέται; Νικιέται με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ναρκομανείς; Με μέτρα απομόνωσης και τιμωρίας; Θα τους αποθαρρύνουμε από το να βυθίζονται σε μια συσκευή κάνοντάς τους να υποφέρουν; Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;


Ένα σωρό βασανιστικά ερωτήματα που κάθε γονιός εκεί έξω δυσκολεύεται να απαντήσει. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι εφόσον η τιμωρία και η απομόνωση ΔΕΝ δουλεύουν σε ναρκομανείς, πιθανότατα ΔΕΝ θα δουλέψουν ούτε σε μικρά παιδιά και εφήβους.

Η αλήθεια είναι πως οι κλασσικοί τρόποι αντιμετώπισης των εθισμών βασίζονται σε μια σειρά από πειράματα που έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα, στα οποία χρησιμοποιήθηκαν αρουραίοι. Μη γελάτε…. οι αρουραίοι θεωρούνται ιδιαιτέρως κοινωνικά ζώα, άρα τα πειράματα επάνω τους έχουν λογική. Οι επιστήμονες, λοιπόν, έβαλαν σε ένα κλουβί με αρουραίους δύο μπουκάλια νερό. Ένα με σκέτο νερό και ένα με νερό αναμεμειγμένο με ηρωίνη. ΚΑΘΕ, μα ΚΑΘΕ φορά, οι αρουραίοι, έπιναν από το μπουκάλι που περιείχε την ναρκωτική ουσία, με αποτέλεσμα, λίγο αργότερα, να πεθαίνουν. ΟΛΟΙ

Κάποια στιγμή, αρκετά χρόνια μετά, ο Bruce Alexander, ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Βανκούβερ του Καναδά, σκέφτηκε. «Μα καλά… Ναρκωτικά, και μάλιστα σε εξαιρετική ποιότητα, δίνουμε και σε ασθενείς στα νοσοκομεία». «Σε μερικούς, μάλιστα, από αυτούς, για μεγάλη χρονική διάρκεια». ¨Δεν έπρεπε όλοι αυτοί να καταλήγουν junkies;»

Αποφάσισε, λοιπόν, να ξαναδοκιμάσει το πείραμα με τους αρουραίους, αυτήν τη φορά όμως, με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Τι έκανε; Έφτιαξε ένα «Πάρκο για Αρουραίους», έναν πραγματικό παράδεισο. Χρωματιστές μπάλες, μπόλικο τυρί, έβαλε μέσα και μερικούς αρουραίους παραπάνω – ευκαιρία για έξτρα κοινωνική ζωή – και στο ΤΕΛΟΣ, έβαλε και τα δυο μπουκάλια που είχαν τα αρχικά πειράματα.

Έκπληκτη η επιστημονική κοινότητα είδε τα αποτελέσματα. ΚΑΝΕΙΣ αρουραίος δεν έπινε συστηματικά από το νερό με την ναρκωτική ουσία. ΚΑΝΕΙΣ δεν εθίστηκε. ΚΑΝΕΙΣ δεν πέθανε. Από το 100% στο 0%. ΣΟΚ!

Μήπως όμως αυτό δεν ισχύει για τους ανθρώπους; Κι όμως, ισχύει… Την ίδια εποχή, στον πόλεμο του Βιετνάμ, οι Αμερικανοί στρατιώτες έκαναν αδιανόητα υψηλή χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αν διαβάσετε άρθρα των εφημερίδων της εποχής, θα δείτε ότι υπήρχε έντονος προβληματισμός για το τι θα γίνει όταν αυτοί επιστρέψουν. «Θα γεμίσουμε ναρκομανείς στους δρόμους», έλεγαν με φρίκη! Τα αρχεία της Ψυχιατρικής Υπηρεσίας μας δίνουν τα στοιχεία αυτών που επέστρεψαν. 95% από τους χρήστες κατά την διάρκεια του πολέμου ΔΕΝ χρειάστηκαν απεξάρτηση, ΔΕΝ μπήκαν ποτέ σε πρόγραμμα. Δεύτερο ΣΟΚ!!

Ο καθηγητής Alexander βασιζόμενος σε όλα αυτά αναρωτήθηκε: «τι γίνεται αν ο εθισμός ΔΕΝ έχει σχέση με τις χημικές ουσίες;». «Μήπως ο εθισμός έχει να κάνει μόνο με το δικό σου κλουβί;». Το συμπέρασμα του, λοιπόν, ήταν: Ο εθισμός σου εξαρτάται από ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ. Αν αντέχεις ή όχι να είσαι παρών στη ζωή σου.

Αν, λοιπόν, πάρουμε τα παραπάνω συμπεράσματα και τα χρησιμοποιήσουμε για να εξηγήσουμε, πρώτα, και να καταπολεμήσουμε, έπειτα, τον κάθε είδους εθισμό, θα καταλήξουμε σε ένα και μόνο ένα συμπέρασμα.

«Καμία απαγόρευση δεν θα δουλέψει!». «Φτιάξτε τον κόσμο των παιδιών σας». «Δώστε τους ένα περιβάλλον πιο ενδιαφέρον από τον κόσμο που μπαίνουν και χάνονται».

Survey

 • City Language School Survey

  Αφιερώστε μας 3' και βοηθήστε μας να γίνουμε καλύτεροι, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο μας.

Quotes

 • Αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώνει ένα δέντρο, θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή του πιστεύοντας ότι είναι ηλίθιο
  Albert Einstein
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8