22 Ιουν 2020

Οι Μύθοι Της Εκπαίδευσης

Φτάσαμε, λοιπόν, στο τέλος της χρονιάς. Μιας διαφορετικής χρονιάς, μιας χρονιάς που εμείς οι δάσκαλοι μπήκαμε λίγο στα σπίτια σας και εσείς οι γονείς μπήκατε λίγο στις τάξεις μας. Θα ήθελα πολύ να είχαμε βγάλει τα ίδια συμπεράσματα, αλλά, όπως έχει πει παλιά και ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος, «Δεν είναι δουλειά των γονιών να ξέρουν, είναι κομμάτι της δικής σου δουλειάς να τους εξηγήσεις».
Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, νομίζω ήρθε η ώρα να καταρρεύσουν κάποιοι μύθοι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πάμε λοιπόν…


Πρώτος μύθος. Οι μαθητές μαθαίνουν από τον δάσκαλο.

Οι μαθητές ΔΕΝ μαθαίνουν από τον δάσκαλο. οι μαθητές μαθαίνουν από τους συμμαθητές τους. Οι δουλειές του δασκάλου μέσα στην τάξη είναι πολλές, αλλά, αν αυτός πρέπει να  διαλέξει μια, την πιο σημαντική, αυτή είναι να στήσει την τάξη του με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε το γνωστικό αντικείμενο, όποιο και αν είναι αυτό, να πετάγεται, σαν μπαλάκι, από τον έναν μαθητή στον άλλον. Το κλειδί λέγεται «επικοινωνία της γνώσης». Αν ο μαθητής δεν ξέρει τι να κάνει την γνώση, αν το 10 - 7 = 3 δεν το εφαρμόσει περιμένοντας τα ρέστα όταν ψωνίζει, τότε η αφαίρεση είναι απλά νούμερα πάνω σε ένα χαρτί. Με άλλα λόγια, ο δάσκαλος είναι φυσικά χρήσιμος στον μαθητή, αλλά ο συμμαθητής του είναι πιο χρήσιμος. Καμία μπάντα δεν έβγαλε μουσική με τον διευθυντή ορχήστρας και μόνο!

Δεύτερος μύθος. Όταν έχεις έναν δύσκολο μαθητή, τότε, ως δάσκαλος εστιάζεις περισσότερο επάνω του.

Λάθος! Όταν έχεις έναν δύσκολο μαθητή, τον εντάσσεις σε περισσότερες ομάδες, από εκείνες τις ομάδες που χωρίζεις την τάξη σου. Τον εκθέτεις στην επικοινωνία με περισσότερους από έναν τρόπους. Τον βοηθάς να ανοίξει περισσότερους διαύλους, καθώς κάποιοι από αυτούς είναι για τους δικούς του λόγους μπλοκαρισμένοι. ΔΕΝ τον απομονώνεις βγάζοντας τον έξω από την ομάδα. Έξω από την ομάδα, ΚΑΘΕ γνώση είναι άχρηστη!

Τρίτος μύθος. Ο μαθητής δημιουργεί κενά που ΔΕΝ μπορεί να καλύψει.

Λάθος και πάλι! Μη αναστρέψιμη κατάσταση στη μαθησιακή πρόοδο ΔΕΝ υπάρχει. Οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε στάδιο, αρχικό ή προχωρημένο, ο δάσκαλος μπορεί να επαναφέρει έναν μαθητή στην σωστή πορεία. Αρκεί να το κάνει σωστά. Και κάνοντας το σωστά, θα καταρρίψει τον τελευταίο μύθο….

Τέταρτος μύθος! Οι μαθητές μαθαίνουν ΜΟΝΟ αν διαβάζουν ΠΟΛΥ.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος που να έχει βασανίσει περισσότερο την οικογενειακή ηρεμία και να έχει δημιουργήσει άγχη, ανασφάλειες και τύψεις. Οι μαθητές μαθαίνουν μόνο αν βιώσουν ΠΟΛΥ. Και βιώνοντας, αν περνούν καλά ΠΟΛΥ. Το να περιμένεις από παιδιά να έχουν την ωριμότητα να ΘΕΛΟΥΝ να μελετήσουν, είναι σαν να τους ζητάς να θέλουν να πιούν ένα θεόπικρο φάρμακο για το βήχα. Χωρίς ζάχαρη στο κουτάλι δεν θα θελήσουν να το πιούν ποτέ.

Αν όλα τα παραπάνω σας ακούγονται αιρετικά, θέλω απλά να σας πω ότι είναι οι μέθοδοι που διδάσκονται οι δάσκαλοι στα ελληνικά πανεπιστήμια – ΟΧΙ στην Οξφόρδη ή στο Χάρβαρντ – τα τελευταία πενήντα χρόνια. Πενήντα, όχι πέντε! Η εφαρμογή τους, απλώς, είναι κάτι σαν την εφαρμογή του Συντάγματος. Επαφίεται στον πατριωτισμό του καθενός!
Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Survey

 • City Language School Survey

  Αφιερώστε μας 3' και βοηθήστε μας να γίνουμε καλύτεροι, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο μας.

Quotes

 • Αν δεν έχεις αποτυχίες στη ζωή σου, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν κάνεις τίποτα καινοτόμο.
  Woody Allen
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8