22 Φεβ 2021

Ιστορίες για ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον

<<Και τώρα τι;>> ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ

Φαντάζομαι  ότι  οι περισσότεροι από εσάς δεν έχουν πρόσβαση στα καθηγητικά φόρουμ στο διαδίκτυο ούτε στις αντίστοιχες ομάδες στα  social media. Ευτυχώς!! Γιατί με  ό,τι  διαβάζεις , σε πιάνει μια κατάθλιψη!! Ένα αγαπημένο θέμα συζήτησης,  λοιπόν, τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι δα μυστικό ούτε παράξενο,  είναι  ‘’Και από δω και πέρα τι ;”, “Είναι  αυτό το online περιβάλλον η αρχή του τέλους του δασκάλου ως φυσική παρουσία;” , “Μήπως η τεχνική νοημοσύνη και  οι ρομποτικές μηχανές αντικαθιστούν σιγά-σιγά εμάς;”


Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία άρχισε να διεισδύει, αργά άλλα σταθερά, στην τάξη. Έδωσε εργαλεία που έκαναν τη δουλειά του δασκάλου πιο εύκολη. Καταλαβαίνετε όλοι,  βέβαια, ότι  τον τελευταίο  χρόνο η διείσδυση αυτή έγινε κανονική εισβολή. Και ναι, η τάξη που θα υπάρχει  μετά την Covid  εποχή θα είναι διαφορετική από αυτήν πριν. Και ίσως, μάλιστα,  μαζί με τα τεχνολογικά εργαλεία, θα δούμε και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Με απλά λόγια, δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που θα αντικρίσουμε ρομποτικές μηχανές μέσα στις τάξεις.
Πριν σας πιάσει κρύος ιδρώτας για το ψυχρό και απρόσωπο μέλλον της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθίστε  να δούμε τι μπορεί να κάνει μια ρομποτική μηχανή καλύτερα από έναν δάσκαλο. Φανταστείτε ένα ρομπότ στο κέντρο της τάξης!  Ένα ρομπότ, μάλιστα, που δεν θα μοιάζει καθόλου με μηχανή. Θα μοιάζει με ανθρωποειδές. Βλέπετε η τεχνολογία το έχει  πετύχει  και  αυτό.  
Θα μπορεί σίγουρα να αποφύγει , πρώτα και κύρια, ΟΛΑ τα λάθη. Λάθη που εμείς  κάνουμε,  λόγω κούρασης , κακής κρίσης ή έλλειψης συγκέντρωσης,  Άνθρωποι γάρ…
Θα μπορεί να ακούει περισσότερα, να επεξεργάζεται πιο γρήγορα τόνους περισσότερης πληροφορίας από ότι ένας άνθρωπος.  Θα μπορεί  να απαντήσει στα πάντα.  Θα μπορεί  ακόμη - ακόμη να  “διαβάζει’’  συναισθήματα στα πρόσωπα και τις γκριμάτσες των μαθητών και να ανταποκρίνεται ανάλογα.
Άρα; Τι μένει ;  Τι μπορεί να εμποδίσει την τεχνητή νοημοσύνη από το να ρίξει άλλο ένα οχυρό στο δρόμο της για την μηχανοποίηση των πάντων;
ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ
Ξέρετε τι  λένε……  ένας άνθρωπος μπορεί  να ξεχάσει ή να μην δώσει σημασία σε κάτι που θα του πεις αλλά δεν υπάρχει  ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ξεχάσει τον τρόπο που θα τον κάνεις  να νιώσει .
Κανείς μαθητής δεν πρόκειται να μάθει από κάποιον – ή από κάτι , στην προκειμένη περίπτωση – που θα του το εξηγήσει καλά, που θα το εξετάσει καλά ή που θα τον πειθαρχήσει καλά.  Θα μάθει από κάποιον που θα τον κάνει να ΝΟΙΩΣΕΙ καλά.
Ένας δάσκαλος κάνει σήμερα 100 δουλειές μέσα σε μία τάξη. Η πιο σημαντική, όμως, είναι να δημιουργήσει  τις συνθήκες για να επιτευχθεί η μαθησιακή διαδικασία. Και αυτό, ακόμα και στο τεχνολογικά ανεπτυγμένο 2021, περνάει μέσα από την ψυχή του μαθητή, ή, αν θέλετε , αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν κατοπτρικούς νευρώνες.
Μια έρευνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα λέει ξεκάθαρα ότι γύρω  στο 2050 τα μισά επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα ΔΕΝ θα υπάρχουν τότε.  Θα έχουν αυτοματοποιηθεί .
Αυτό του δασκάλου ΔΕΝ θα είναι ένα από αυτά!

Quotes

 • Η εκπαίδευση είναι το δυνατότερο όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο
  Nelson Mantela
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8