02 Ιουλ 2014

Straight From The Heart

Για χάρη της συζήτησης, ας δεχθούμε ως δεδομένο πως όλοι οι δάσκαλοι, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, κάνουμε λάθη, «υγιή» λάθη, αναπόφευκτα λάθη. Το θέμα, βεβαίως είναι να τα αναγνωρίσεις και να επανατοποθετηθείς, πριν αυτά γίνουν καθημερινότητά σου.

Με τρόμο, θα έλεγα, ανακαλύπτεις συζητώντας  με συναδέλφους ότι θεωρούν σωστή πρακτική, για παράδειγμα, να ρωτούν ΜΟΝΟ τους μαθητές που προσφέρονται να απαντήσουν μια ερώτησή τους. Θεωρούν φυσιολογικό το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές αποτελούν, κυρίως, τη μειοψηφία και ότι η μεγάλη μάζα της τάξης παραμένει αδιάφορη και χωρίς ενεργή συμμετοχή. Πάμε όμως σιγά-σιγά να δούμε αναλυτικά τις γκάφες που συχνά πυκνά συναντάς σε μια σχολική αίθουσα.

•    Η επαγγελματική συμπεριφορά ορίζει πως ο δάσκαλος δε μπαίνει ποτέ σε μια καινούργια τάξη χωρίς να έχει κάνει το κατάλληλο scouting. Αυτό σημαίνει πως πριν αναλάβεις μια νέα τάξη μαθητών, φροντίζεις να ενημερωθείς  για τους ανθρώπους που θα συνεργαστείς για μια ολόκληρη χρονιά από τον άνθρωπο που έζησε και δούλεψε μαζί τους μια επίσης ολόκληρη χρονιά. Η δημιουργία ενός λεπτομερούς φακέλου μαθητή, με αναλυτική περιγραφή των πάντων, από τα score του κάθε test μέχρι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις συγκεκριμένες δεξιότητες του μαθητή σου θα κάνει τη δουλειά σου πιο εύκολη και την προσέγγισή σου προς το μαθησιακό του προφίλ πιο αποτελεσματική.

•    Δεν υποθέτουμε ποτέ πως ό, τι έχει διδαχθεί, έχει κατ’ ανάγκη αφομοιωθεί. Ένας χαρισματικός ομιλητής, και πιστέψτε με, έχω συναντήσει πολλούς όλα αυτά τα χρόνια, ΔΕΝ είναι απαραίτητα ΚΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Καλός δάσκαλος ΕΙΝΑΙ αυτός που αναγνωρίζει ποιοί μαθητές του αφομοίωσαν ό, τι τους δίδαξε και ποιοι όχι. Ακόμη καλύτερος είναι ο δάσκαλος που φροντίζει να «επιτεθεί» στους μαθητές που η διδασκαλία του δε συγκίνησε, με διαφορετική τακτική, προσπαθώντας να κάνει τη γνώση που θέλει να περάσει πιο ελκυστική.

•    Φτάνει πια η αξιολόγηση του μαθητή με τα λεγόμενα END OF TERM TESTS ή ακόμη χειρότερα τα FINAL TESTS. Και καλά, να δεχθώ ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια δεν έχουν άλλο αντικειμενικό τρόπο να αξιολογήσουν τις χιλιάδες των μαθητών που τελειώνουν το σχολείο. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ο δάσκαλος που ακολουθεί μια τάξη μια ολόκληρη χρονιά να χρειάζεται το απάνθρωπο τελικό test για να κρίνει τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς ενός μαθητή που τρέμει ακόμη και στην ιδέα μιας  all inclusive εξέτασης. Τα test κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πρέπει να είναι σαν τα γεύματα μιας σωστής διατροφικής ρουτίνας – μικρά και συχνά.

Αν πρέπει λοιπόν να ανακεφαλαιώσω τα βασικά ΜΗ ενός δασκάλου το σωτήριο έτος 2014, θα πρέπει να τονίσω την ανάγκη να μην αμελήσει να μάθει πρώτα από όλα τους μαθητές του, από το μικρό τους όνομα μέχρι ίσως και τα προσωπικά τους χόμπι, οτιδήποτε, τέλος πάντων θα τον βοηθήσει να τους κινήσει το ενδιαφέρον και να τους κάνει συμμετοχικούς στην τάξη.

Πρέπει, τέλος, να μην είναι απομονωμένος στον θρόνο – έδρα του. Ο δάσκαλος του 21ου αιώνα, και του 20ου, βεβαίως, αλλά αυτό είναι κουβέντα που θα κάνουμε άλλη φορά, πρέπει να θέλει να «μπει στα παπούτσια» των μαθητών του, να βιώσει τι τους αρέσει, τι τους απωθεί, τι σκέφτονται και αντίθετα, τι δεν τους αρέσει, τι δεν τους απωθεί ή τι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σκεφθούν και να βασίσει τη διδασκαλία του πάνω τους.


Με άλλα λόγια,

To err is human, to correct divine….

Quotes

 • Αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώνει ένα δέντρο, θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή του πιστεύοντας ότι είναι ηλίθιο
  Albert Einstein
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8